Антигуа и Барбуда ще гласува дали да стане република след смъртта на

...
Антигуа и Барбуда ще гласува дали да стане република след смъртта на
Коментари Харесай

Антигуа и Барбуда обмисля референдум за превръщане в република след смъртта на кралицата

Антигуа и Барбуда ще гласоподава дали да стане република след смъртта на кралица Елизабет II. Това съобщи министър председателят на страната, представен от Би Би Си, съобщи news.bg.

Гастън Браун съобщи, че референдумът може да се организира в границите на три години, само че акцентира, че този ход " не е акт на неприязън ". Той направи мненията, откакто утвърди Чарлз III за крал и държавен глава на карибската нация.

Браун разгласи, че има намерение да вкара референдума, в случай че бъде избран отново идната година. Въпреки че чака да завоюва тези избори (партията му държи 15 от 17-те места в Камарата на представителите) той призна, че не е имало огромно предпочитание за осъществяване на избор измежду жителите.

Освен в Обединеното кралство, крал Чарлз III е държавен глава в 14 държави - Антигуа и Барбуда, Австралия, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Соломоновите острови и Тувалу.

Mного страни преразглеждат ролята на монархията. Браун сподели, че превръщането в република ще означи " последната стъпка за довеждане докрай на кръга на самостоятелност, с цел да станем в действителност суверенна нация ".

Миналата година Барбадос постави клетва пред първия си президент, откакто кралицата беше отстранена като държавен глава от Народното събрание на страната. 72-годишната Сандра Мейсън, генерал-губернатор на острова от 2018 година, беше определена за определен президент на нацията след гласоподаване в Народното събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР